top of page

Virusi - besplatne instrukcije

VIRUSI

Besplatne instrukcije

Instrukcije iz biologije i drugih predmeta: Telefon/Viber/WhatsApp: (+385) 095 812 7777

Na postojanje virusa ukazao je ruski znanstvenik Dmitrij Ivanovski 1892. godine prilikom istraživanja mozaične bolesti duhana. Uočio je da sok listova duhana zaraženih mozaičnom bolešću zadržava sposobnost zaraze i nakon što se filtrira kroz bakterijske filtre. Zaključio je da uzročnici bolesti nisu bakterije nego njihovi otrovi (lat. virus= otrov).

Dmitrij Ivanovski (1864. - 1920.)

Upotrebom elektronskog mikroskopa u 20. stoljeću utvrdilo se da su virusi submikroskopske čestice, veličine 100 do 300 nm.

Mozaična bolest duhana

Virusi su metabolički neaktivne čestice na granici nežive prirode i živog svijeta. Nemaju stanične dijelove, izmjenu tvari i sustav enzima. Ne rastu i razmnožavaju se (samo se umnožavaju). Potpuno ovise o stvorenoj energiji i proteinima stanica domaćina. Ulaskom u stanicu virusi zaustavljaju normalne stanične procese, a potom ih podređuju svojim potrebama u svrhu nastanka novih virusnih čestica. Imaju sposobnost kristalizacije (kristali – agregacije virusa). Parazitiraju u stanicama: ▪ biljaka – FITOFAGI ▪ životinja – ANIMALNI VIRUSI ▪ čovjeka – HUMANI VIRUSI

▪ bakterija – BAKTERIOFAGI

GRAĐA VIRUSA Virusnu česticu čini: nukleinska kiselina (DNA ili RNA) koja sadrži nasljedne upute potrebne za umnožavanje virusa kapsida – proteinska ovojnica koja obavija nukleinsku kiselinu. Građena je od kapsomera. Neki virusi obavijeni su lipidnom ovojnicom koja potječe od stanice u kojoj se umnožavaju. Zrela virusna čestica koja može izazvati infekciju naziva se virion. Bakteriofag se sastoji od glave i repa. Glava ima kapsidu i DNA. Rep je u obliku šupljeg štapića s ovojnicom koja se može kontrahirati, te bazalnim dijelom koji ima proširenje s nitima koje služe pričvršćivanju za bakteriju.

Shema izgleda bakteriofaga

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page
Instrukcije, poduke, repeticije, matematika, fizika, kemija, biokemija, statistika, elektrotehnika, mehanika, upis na Medicinski fakultet, državna matura, ostalo, besplatne instrukcije

Besplatni pozivi i poruke Skypeom:

Lajkajte i dijelite da bi redovito dobivali besplatne sadržaje:

bottom of page